Tarta z kremem adwokatowym i truskawkami

Kwintesencja lata… truskawki z bitą śmietaną:) połączenie idealne:) ale, ale truskawki smakują też doskonale z alkoholem, w tym przypadku likierem jajecznym. Połączenie kruchego, maślanego ciasta, kremu maślano- adwokatowego i słodkich dojrzałych truskawek powala na kolana (smakiem! nie ilością alkoholu w kremie!:))

DSC_0012-001Przepis:
ciasto:
300 g mąki
100 g masła
szczypta soli
7 łyżek cukru pudru
2 żółtka
śmietana (obojętnie jaka, byle była schłodzona)
krem:
300 g. masła osełkowego
200 ml. likieru jajecznego
opcjonalnie odrobina cukru pudru

ponadto 300 g. truskawek i galaretka truskawkowa (niekoniecznie)

Ciasto: z podanych składników zagnieść szybko elastyczne ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć dodać odrobinę śmietany, jeśli okaże się zbyt „kleiste” dosypać mąki. Ciasto owinąć folią i wstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć na formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec przez 25-30 minut aż się lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika  i ostudzić.
Krem: masło utrzeć mikserem na puszystą białą masę. Pod koniec ubijania dolewać powoli, cienką strużką adwokat. Miksować aż do połączenia się składników. Jeśli krem okaże się dla Was za mało słodki można dodać cukru pudru.
Krem przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównać, poukładać na nim pokrojone wg. uznania truskawki i zalać, przygotowaną z połowy porcji, tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki aby krem i galaretka stężały. Smacznego!

DSC_0040-001

  • Anonim

    wyglada obłędnie!:)