Tarta z pigwą pod chrupiącą bezą

Chrupiące, maślane, kruche ciasto wypełnione kwaskowatą pigwą i przykryte leciutką , słodką bezową czapeczką. To jest coś co sprawia, że mimo aury za oknem, mój dzisiejszy humor jest wyśmienity:)
Użyłam pigwy (dużych owoców), ale można tez użyć owoców pigwowca (małych, widocznych na zdjęciach) tylko będzie z nimi trochę więcej pracy przy usuwaniu pestek:)

DSC_0038-001Przepis:
Ciasto kruche:
150g masła
5 łyżek cukru pudru
300 g mąki pszennej
szczypta soli
3 jajka (osobno białka i żółtka)
Owoce:
6 dorodnych pigw
3 duże jabłka
1/2 cytryny
cukier wg. uznania
Beza:
3 białka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
8 łyżek cukru

Ciasto: z mąki, soli, masła i żółtek zagnieść szybko elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk podsypać je większą ilością mąki, jeżeli zaś okaże się zbyt suche dodać do niego łyżkę śmietany lub zimnej wody. Ciasto owinąć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Owoce: pigwy obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zalać niewielką ilością wody (tak aby nie przykrywała owoców). Przykryć pokrywką, pozwolić się pigwie zagotować, a gdy zmięknie zdjąć pokrywkę i pozwolić aby płyn odparował. Z jabłkami postąpić identycznie.
Beza: białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Ubijać dopóki cukier się nie rozpuści. Pod koniec ubijania wlać ocet winny i wsypać mąkę kukurydzianą.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować i przełożyć je do formy od tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć wymieszane i zmiksowane owoce, przykryć je dokładnie pianą z białek. Wstawiać do piekarnika nagrzanego jak poprzednio na 25 – 30 minut lub zmniejszyć temp. piekarnika do 160ºC i piec w termoobiegu przez 20 minut, do momentu aż beza będzie lekko rumiana i chrupiąca. Smacznego!
DSC_0047-001DSC_0046-001

  • trzmiel

    a ile wagowo tej pigwy wychodzi? bo chciałam zamienić na pigwowca i nie mam pomysłu jak dużo tego owocu miałoby być?

    • retrofusion

      Pigwowca okolo 1,5 kilograma, duzych owocow pigwy uzylam kilogram. Pigwowiec jest bardziej kwasny niz pigwa,wiec mozna uzyc go mniej. Prosze koniecznie napisac jak wyszlo:-)

  • Na ciacho z pigwą piszę się jak najbardziej!:)

    • retrofusion

      :):):)