Tarty placek z agrestem i marcepanem

Tak nam zasmakowało tarte ciasto, że robię je teraz z różnymi owocami na okrągło. Tym razem w ręce wpadł mi agrest. Idealnie się nadaje do tego typu placka. Przepis nieco urozmaiciłam, posypując agrest przed pieczeniem startym marcepanem. Wyszło pysznie:)
Przepis pochodzi z książki Jana Czernikowskiego Ciasta, ciastka, ciasteczka

DSC_0062-001Przepis:
200 g. mąki pszennej
150 g. cukru
200 g. masła
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki do obtoczenia owoców
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki umytego agrestu
100 g. schłodzonego marcepanu
2 łyżki płatków migdałowych

pageMasło utrzeć na białą pianę, dodawać do niego po jednym jajku i odrobinie cukru na przemian cały czas miksując lub ucierając. Pod koniec ucierania dodawać partiami wymieszane razem z proszkiem do pieczenia mąki. Miksować tak długo aż otrzymamy gładką, jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Ciasto przełożyć na blaszkę, posypać je z wierzchu odrobiną mąki ziemniaczanej, wysypać na nie agrest tez wcześniej obsypany mąką ziemniaczaną. Marcepan zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Ciasto posypać marcepanem i płatkami migdałów. Wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Smacznego!

DSC_0090-001

Może zainteresuje cię także: :

  • gin

    Ależ cudnie wygląda, takie delikatne :) Z agrestem i marcepanem musiało smakować bajecznie :)

    • retrofusion

      Tak właśnie smakowało! Zachęcam do wypróbowania:)