Tort z kaszubską "citron szpajzą"

Już od dawna miałam ochotę na kaszubską szpajzę cytrynową, taką jaką pamiętam z dzieciństwa… Leciutką jak chmurka, orzeźwiająco cytrynową, podaną z kleksem bitej śmietany. Zastanawiałam się jak ją podać i wpadłam na pomysł, żeby przełożyć nią puszysty, nasączony syropem cytrynowym biszkopt. Tort jest przepyszny, bardzo wilgotny i delikatny. Wspaniale będzie się prezentował na wielkanocnym stole.

Przepis:
Biszkopt (przepis stąd):
5 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Krem „Citron szpajza”:
6 jajek
4 łyżeczki żelatyny
6 łyżeczek cukru
2 duże cytryny
Syrop cytrynowy:
350 ml wody
4 łyżki cukru
sok i skórka starta z jednej cytryny
Do ozdobienia:
150 ml śmietany kremówki 36%
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać etapami cukier. Następnie wlewać do białek po jednym żółtku, cały czas miksując. Przesiane mąki wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, aby masa nie opadła. Przelać do tortownicy o średnicy 24 – 26 cm i piec przez 40 minut w temperaturze 170°C do tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt studzić w uchylonym piekarniku.
Syrop cytrynowy: wszystkie składniki wymieszać razem do momentu gdy cukier się rozpuści.
Krem do ozdoby: Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do niej mascarpone i mieszać delikatnie, do momentu aż masa będzie gładka. Wstawić do lodówki.
„Citron szpajza”: jajka umyć dokładnie, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Oddzielić białka od żółtek. Cytryny również umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić żeby spęczniała. Następnie włożyć naczynie z żelatyną do większego naczynia napełnionego wrzątkiem, do takiej wysokości, aby woda nie wlewała się do naczynia z żelatyną. Odstawić, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, dodać sok z cytryn i startą z nich skórkę. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie do masy z żółtek. Dodać rozpuszczoną żelatynę wlewając ją do piany cienką strużką, nie przerywając mieszania.
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce, w której się piekł, blat nasączyć syropem cytrynowym, wyłożyć 1/2 piany cytrynowo – jajecznej, przykryć kolejnym blatem i czynność powtórzyć. Ostatni wierzchni blat nakłuć widelcem w kilku miejscach, nasączyć syropem i ozdobić bitą śmietaną z mascarpone. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Smacznego!

  • hmmm fajna nazwa a torcik cudnie wygląda :) zacznę częściej tu zaglądać bo masz super przepisy :)

  • Na warsztatach kuchni śląskiej, mówili nam że szpajza jest śląska :P

    • Hehe:) bo jest! jest i śląska i kaszubska:) zarówno jedna jak i druga znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Ale czym się różnią…?nie mam zielonego pojęcia:)