Vol au vent z groszkiem

Wspaniała, elegancka i bardzo smaczna przekąska. Idealna na przyjęcia, imprezy. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale smak i efekt wizualny to wynagradzają. Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska w przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Przepis:
(Przepis na 20 sztuk, każde o średnicy około 5- 6 cm)
2 opakowania ciasta francuskiego
500 g świeżego groszku
(lub 300 g mrożonego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki drobno pokrojonego, podsmażonego boczku wędzonego (ja użyłam szynki szwarcwaldzkiej)
łyżka masła
3 łyżki serka naturalnego twarogowego
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Groszek wyłuskać, umyć i gotować w osolonej wodzie aż będzie miękki. Odcedzić ugotowany groszek, wsypać z powrotem do rondla w którym się gotował, dodać łyżkę masła, zamieszać, przykryć pokrywką. Zostawić do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wycinać w nim kółeczka. Moje miały około 5 cm średnicy, można zrobić mniejsze, wtedy „koszyczków” wyjdzie więcej.
Z jednego opakowania ciasta francuskiego udało mi się wyciąć 24 kółeczka, 8 z nich pozostawiłam w całości, z pozostałych mniejszym kieliszkiem powycinałam obręcze.

Na każdy koszyczek potrzeba jednego całego kółeczka i dwóch obręczy. Łączymy krążki ze sobą smarując każdy z nich roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220° C przez 8 – 10 minut. Po tym czasie studzimy.
Do groszku dodajemy podsmażony boczek, serek naturalny i pietruszkę. Mieszamy delikatnie i tak przygotowanym farszem napełniamy wgłębienia w naszych babeczkach.
Smacznego!