Wiosenna zupa "Kucharza doskonałego"

Wiosenna, bardzooo zielona zupa przyrządzona z sałaty, szczawiu, szpinaku, pietruszki i groszku. Ufff… dużo tego;)! Niesamowite połączenie smaków tych warzyw daje zaskakująco pyszny efekt. Zupa jest bardzo sycąca, ale można do niej podać czosnkowe grzaneczki lub mini ptysie. Przepis pochodzi z jednej z najstarszych polskich książek kucharskich, wydanego w 1783 r. „Kucharza doskonałego” Wojciecha Wielądki. Książkę tę wydano ponownie w 2012 r. i można ją kupić w sklepie Muzeum pałacu w Wilanowie tutaj .

Przepis:
(4-5 porcji)
1,5 l. bulionu z kury lub warzywnego
pęk szczawiu
pęk szpinaku
1 główka sałaty masłowej
1,5 szkl. zielonego groszku
1/2 pęczka pietruszki
2 surowe żółtka
1/3 szkl. śmietanki 18%
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
czosnkowe grzanki:
2 kromki chleba posmarowane masłem
ząbek czosnku

Warzywa dokładnie umyć. Pokroić je na cienkie paski. Bulion zagotować, dodać do niego groszek i gotować razem przez około 10 minut. Masło rozpuścić na dużym rondlu, wrzucić na nie szczaw, pietruszkę i szpinak, przesmażyć razem przez 3 – 5 minut. Podsmażoną zieleninę i surową poszatkowaną sałatę dodać do garnka z gotującym się groszkiem. Zmniejszyć ogień i gotować razem kolejne 10 minut. W miseczce rozetrzeć dokładnie żółtka ze śmietanką, zahartować je kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym wmieszać do garnka z zupą.
Grzanki: czosnek wycisnąć przez praskę, nasmarować nim kromki chleba, pokroić je w kostkę i podsmażyć na patelni, aż będą zrumienione i chrupiące, nieustannie mieszając.
Zupę podawać gorącą ze zrumienionymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!