Żeberka w winnym sosie z mamałygą

Dobry pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wielkich nakładów pracy. Przepis na żeberka podała mi moja Mama, ja je tylko „podrasowałam” dodając wino i sos sojowy. Ich smak jest wytrawny i bardzo wyrazisty, dlatego idealnie komponują się ze słodkawą mamałygą i sałatą z miodowym dressingiem. Naprawdę pycha:)!

Przepis:
żeberka:
1,5 kg żeberek wieprzowych
400 ml czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 duże cebule
2 duże łyżki miodu
7 – 8 wędzonych śliwek
3 łyżki sosu sojowego
2 – 3 marchewki
olej do smażenia
mamałyga:
szklanka kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
sól, pieprz

Żeberka pokroić na kawałki. Na głębokiej patelni lub w rondlu (najlepiej takim, który można potem wstawić do piekarnika) rozgrzać olej. Mięso posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i podsmażyć szybko z dwóch stron. Następnie dodać do mięsa wodę tak, aby przykryła żeberka do połowy, ziele angielskie, liść laurowy. Poddusić razem pod przykryciem około 20 minut. Po tym, czasie zdjąć pokrywkę i pozwolić, aby trochę płynu odparowało. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, czosnek w łupinie lekko rozgnieciony, pokrojone w talarki marchewki. Znowu poddusić razem, następnie dodać miód, sos sojowy, śliwki i wino. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 1,5 – 2 godziny.
W międzyczasie przygotować mamałygę. Zagotować 2 szklanki wody z solą. Do gotującej się wody wsypać 1 szklankę kaszy kukurydzianej i gotować razem aż kaszka wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na samym końcu wmieszać 2 łyżki masła.
Żeberka podawać z gorącą mamałygą (można ją jeszcze podpiec w piekarniku) i sałatą z miodowym dressingiem. Smacznego!