Zupa wiśniowa z kluseczkami kładzionymi i mascarpone

Sezon na wiśnie już się kończy, mimo to mam nadzieję, że jeszcze uda Wam się je dostać, by przyrządzić tę pyszną zupę. Przepis pochodzi z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która radzi podawać zupę z grzankami, ale ja wybrałam opcję z kluskami kładzionymi a od siebie dodałam mascarpone.

Przepis:
Zupa
700 g wydrylowanych wiśni
1/2 szklanki wody
150 g mascarpone
laska cynamonu
6 goździków
4 łyżki cukru (można dodać więcej)
Kluski kładzione
1 jajko
3/4 szklanki mąki
3 łyżki mleka
szczypta soli

Zupa: wiśnie zagotować z wodą, cynamonem, goździkami i cukrem. Gdy zmiękną wyłowić cynamon i goździki a pozostałe składniki zmiksować blenderem. Dodać mascarpone i wymieszać dokładnie razem. (Można odłoży odrobinę mascarpone i kilka całych, ugotowanych wiśni do dekoracji)
Kluski kładzione: jajko, mleko i sól rozbełtać dokładnie widelcem, powoli dodawać mąkę cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki a jeśli okaże się za bardzo gęste dolać mleka. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz pod garnkiem, zanurzyć łyżeczkę w wodzie, nabierać na nią ciasto i powoli kłaść we wrzątku. Zużyć w ten sposób całe ciasto, gotować kluski około 3 minut, po czym wyłowić je łyżką cedzakową.
Kluski nałożyć do miseczek i zalać ciepłą zupą wiśniową. Można podawać z kilkoma całymi wiśniami i kleksem mascarpone. Smacznego!

Może zainteresuje cię także: :