Babeczki z borówkami

Dzisiaj proponuję pyszne babeczki z borówką amerykańską, dużą ilością skórki cytrynowej i kwaskowatą, twarogową polewą:) Babeczki są bardzo smaczne i nie jest to tylko moja opinia;)
Do upieczenia babeczek wykorzystałam przepis na babkę piaskową z książki Jana Czernikowskiego Ciasta, ciastka, ciasteczka. Autor w przepisie zaleca użyć 4 jajek, ja dałam 2 jajka i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego. Z podanej proporcji upieczemy 12 babeczek lub… jedną babkę w keksówce o wymiarach 30 x 10cm.

Przepis:
200 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
180 g cukru
125 g masła
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
małe opakowanie cukru waniliowego
250 g borówek amerykańskich
skórka otarta z jednej cytryny
Polewa:
opakowanie serka twarogowego naturalnego typu Philadelphia
2-3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny

Wszystkie składniki muszą być w tej samej temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą białą masę. Dodać do niego cukier i cukier waniliowy i miksować aż połączy się z masłem. Następnie pojedynczo wbijać jajka. Po każdym dodaniu dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Wlać jogurt i ponownie zmiksować. Dodać wymieszane ze sobą i przesiane przez sitko mąki, proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać szczyptę soli i skórkę z cytryny. Wymieszać.
Borówki umyć, podzielić je na dwie części. Jedną z części oprószyć mąką, zapobiegnie to powstaniu zakalca w cieście.
Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Wlewać ciasto do foremek do 1/3 wysokości. Na tę warstwę cista wyłożyć oprószone mąką borówki, po czym przykryć je kolejną porcją ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC – 180ºC na 35 – 40 minut. Piec do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Gdy babeczki (lub babka) ostygną posmarować je masą z wymieszanego z cukrem pudrem i skórką cytrynową serka twarogowego. Na wierzchu ozdobić pozostałymi borówkami.
Smacznego!

Może zainteresuje cię także: :

  • Dziękuję bardzo:)

  • piękne maleństwa:)

  • Aga

    Cudne:)

  • Ślicznie wyglądają te babeczki! Jak smakują chociaż w połowie tak jak wyglądają na Twoich zdjęciach, to przepis koniecznie muszę wypróbować :)