Ciasto czekoladowo – migdałowe

Szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto czekoladowe, przypominające popularne brownie. Ale to żadne brownie! To tort czekoladowy „prędki” z książki J. Czernikowskiego Ciasta, ciastka, ciasteczka :) Ha!:) Jedyne co zajmuje dużo czasu w jego przygotowaniu, to czas pieczenia ( u mnie piekło się ponad godzinę). Jeśli użyjecie do niego większej blaszki, należy zmniejszyć długość pieczenia i sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Nie może być ani zbyt mokre, ani za suche. Patyczek, po próbie, powinien być lekko wilgotny.x (9)-001 Przepis:
(tortownica o średnicy 21 cm.)
300 g. czekolady gorzkiej
160 g. zmielonych na proszek migdałów
1 szklanka mąki
250 g. cukru
300 g. masła
6 jajek (osobno białka i żółtka)
300 g. świeżych malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, żeby przestygła.Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, żółtka i 150 gramów cukru utrzeć na puszystą masę. Dolewać do nich roztopioną czekoladę cały czas miksując. Wmieszać migdały i mąkę. Białka ubić z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie pianę z białek do ciasta. Masę wylać na tortownicę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 75 minut. Ciasto ostudzić i ozdobić surowymi malinami. Żeby lepiej „się trzymały”, można (przed wsypaniem malin) wierzch ciasta posmarować odrobiną roztopionej czekolady. Smacznego!

x (30)-001