Crostini w pastą "bomba umami"

Umami – piąty smak, obok czterech podstawowych słonego, gorzkiego, kwaśnego i słodkiego zarejestrowany oficjalnie dopiero w 2000 roku. Umami jest to smak kwasu glutaminowego, tak dobrze nam znany z kuchni chińskiej czy japońskiej. Kwas ten, w swojej naturalnej postaci, występuje w produktach długo przetwarzanych jak np. bardzo długo gotowany, esencjonalny rosół, sfermentowanych i długo dojrzewających np. parmezan lub suszonych jak pomidory czy grzyby*.
Dzięki akcji kulinarnej „Umami – piąty smak”, postanowiłam głębiej zbadać sprawę piątego smaku i przygotować domową „bombę umami” pełną bogatych w kwas glutaminowy składników, na którą przepis znalazłam tutaj
Pasta jest wspaniała, bardzo aromatyczna i wydajna. Nie użyłam do niej żadnych chemicznych glutaminowych dopalaczy. Dobrze pasuje do grzanek, ale następnym razem spróbuję nią nafaszerować ravioli albo wzbogacić smak makaronu…. hmmm…pycha:)

Przepis
pasta:
25 g suszonych borowików
50 g parmezanu
50 g orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów w oleju
50 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżeczka kaparów
50 ml oleju rzepakowego
80 g passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
plastry bagietki podpieczone w tosterze lub piekarniku
świeże liście bazylii do dekoracji

Wszystkie suche składniki pasty zmiksować na proszek. Przełożyć na talerz, następnie zmiksować pozostałe składniki na gładką pastę, oprócz oleju. Wymieszać suche i mokre składniki razem, dodawać powoli olej i mieszać. Pasta powinna mieć łatwą do rozsmarowania konsystencję, jeśli jest za sucha dodać jeszcze odrobinę oleju.
Posmarować cienką warstwą pasty gorące grzanki, ozdobić świeżymi listkami bazylii i podawać. Smacznego!

*Wikipedia

  • Boguś K

    W nazwie potrawy występuje słowo „crostini”. W przepisie ani słychu i ani widu o „crostini”. Domyślam się, że te „crostini” to są zwykłe grzanki. A skoro tak, to dlaczego albo po co zwykłe grzanki nazywać „crostini” ? Nie można było napisać: grzanki ? Bez sensu.

  • Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. To prawdziwe umami bombs!
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Uwielbiam takie aromatyczne pasty !