Faszerowany pstrąg z sałatką z marynowanych pomarańczy

Pstrąg smażony w całości, faszerowany masłem, bułka tartą i miętą, podany z soczystymi, marynowanymi pomarańczami* wg przepisu Antoniego Teslara – kucharza rodziny Potockich w Krzeszowicach. Warto wypróbować, tym bardziej, że przepis jest banalnie prosty a smak bardzo wykwintny i intrygujący.

Przepis:
(2 porcje)
2 oczyszczone i umyte pstrągi
6 łyżek bułki tartej
garść posiekanych liści mięty
3 łyżki miękkiego masła
sól pieprz do smaku
masło do smażenia
4 duże pomarańcze
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki cukru
30 ml koniaku lub brandy
płaska łyżka musztardy dijon
szczypta płatków chili
2 łyżeczki sosu Worcester
sól

Wino wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać razem dopóki cukier sie nie rozpuści. Ostudzić. Dodać koniak, musztardę, sos Worcester, sól i płatki chili. Wymieszać wszystko razem. Pomarańcze obrać dokładnie, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć je płasko w niewysokim naczyniu, zalać marynatą i wstawić na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie wymieszać bułkę tartą, miętę, masło i sól. Powstałą w ten sposób masą nafaszerować pstrągi, posolić je i popieprzyć. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim pstrągi około 8 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości pstrągów). Usmażone na złoty kolor pstrągi wyłożyć na talerze, obok położyć zamarynowane plasterki pomarańczy (można je też ułożyć na liściach rukoli) i podawać. Smacznego!

*A.Teslar, Kuchnia polsko – francuska