Gruszki nadziewane konfiturą z płatków róży pod marcepanową kruszonką

Konfitura z całych płatków róży przywieziona z Festiwalu Smaku w Grucznie* wygląda i smakuje jak ósmy cud świata. Nie przesadzam. To niesamowite jak wyglądają delikatne, intensywnie różowe płatki zanurzone w lekkim syropie. Każdy, komu dałam spróbować tego smakołyku, reagował podobnie do mnie, obchodził się ze słoiczkiem jak z jajkiem, próbował kilka małych płateczków na czubku łyżeczki i z pietyzmem odkładał zamknięty słoik na miejsce, odmawiając dokładki.  Jakby podskórnie czuł, że coś tak drogocennego nie może się zmarnować na jakieś tam „próbowanie”. Długo czekałam, podjadając ją w międzyczasie,  na pomysł jak wykorzystać tę konfiturę w kuchni. I wymyśliłam :) gruszki nadziewane konfiturą z płatków róży zapieczone pod marcepanową kruszonką. Szybkie  w przygotowaniu i… co tu dużo mówić. Pyszne!DSC_0042-001

Przepis:
6 gruszek
6 łyżeczek konfitury z płatków róży
150 g. masy marcepanowej
100 g. masła
50 g. mąki pszennej
40 g. cukru
szczypta soli

Z zimnego masła, mąki, cukru, soli i 100 g. masy marcepanowej zrobić kruszonkę, rozcierając szybko składniki palcami. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Pozostały marcepan podzielić na 6 części i zrobić z niego kulki. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, tak aby nie uszkodzić ogonków. W miejsce wydrążonych gniazd włożyć łyżeczkę konfitury i zasklepić marcepanem. Ustawić pionowo w kokilkach lub ramekinach, obsypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 – 30 minut. Piec do momentu aż gruszki będą bardzo miękkie a kruszonka ładnie zarumieniona (czas pieczenia zależy od tego jak bardzo dojrzałych gruszek użyjemy. Należy sprawdzać co jakiś czas nakłuwając widelcem czy są wystarczająco miękkie.) Można podawać z gałką lodów waniliowych lub czekoladowych. Smacznego!

y

DSC_0055-001*Konfitura pochodzi z gospodarstwa państwa Jaszczowskich, wielokrotnie za nie nagradzanych. Namiary tutaj

Może zainteresuje cię także: :