Marchwiowi peperkuch – czyli kaszubski piernik marchewkowy

Marchwiowi peperkuch to tradycyjne kaszubskie ciasto pieczone w okolicach świąt Bożego Narodzenia, konsystencją przypomina piernik, jest zbite i konkretne. Tradycyjnie było przekładane marmoladą dyniową, polewane lukrem i obsypywane bakaliami. Ja przełożyłam je marmoladą dyniowo – pomarańczową i powidłami śliwkowymi, ale można użyć samych powideł, marmolady morelowej lub pomarańczowej. Wg. niektórych przepisów do ciasta dodaje się olej w innych masło. Ja dodałam masła, ale dodanie oleju z pewnością spowoduje że ciasto będzie bardziej puszyste. Produkt został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.

DSC_0406-001Przepis*:
3 szklanki mąki
110 g. miękkiego masła
2,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
5 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
3/4 szklanki cukru
4 łyżki miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennejk
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
orzechy włoskie, marmolada z dyni (przepis) i powidła śliwkowe do przełożenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Masło utrzeć z cukrem na pianę, dodając po jednym żółtku i nie przerywając ucierania. Dodać pozostałe składniki ciasta, dokładnie je połączyć a na końcu wmieszać bardzo delikatnie ubitą pianę z białek. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do tzw.”suchego patyczka” ok. 50 – 670 minut. Jeśli zauważymy, że góra ciasta  za bardzo się rumieni należy przykryć ją folią aluminiową bez wyjmowania z piekarnika.
Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną z nich posmarować marmoladą dyniową, drugą część powidłami. Złożyć je razem, wierzch ciasta też posmarować marmoladą dyniową i ozdobić orzechami włoskimi. Smacznego!
*przepis pochodzi ze strony Kuchnia Kaszubska

DSC_0417-001

  • Marchewkowy piernik ? Pierwsze słyszę musi być wspaniały ! :)