Rozgrzewająca ziemniaczano-pietruszkowa zupa krem z kuleczkami z łososia

Ostatnio, przeglądając przepisy Wincentyny Zawadzkiej, natknęłam się na przepis na pulpety rybne. Postanowiłam je przyrządzić jako dodatek do zimowej zupy. W ten sposób powstała wspaniała zupa krem w sam raz na zimne wieczory (brrrrr….). Zupa jest zdrowa (pietruszka i ryba) bardzo sycąca i dzięki dodatkowi chili bardzo szybko i skutecznie rozgrzewa. Gorrrrąco polecam:)

Przepis:
zupa krem:
1 kg ziemniaków
800 – 900 ml bulionu (zależy jaką gęstość zupy chcecie osiągnąć)
2 pęczki pietruszki z korzeniami
3/4 łyżeczki płatków chili
3 łyżki masła
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
kuleczki z łososia:
300 g filetu z łososia norweskiego
3-4 plastry łososia wędzonego (opcjonalnie)
3/4 filiżanki namoczonej bułki tartej
5 listków mięty
1 jajko
sól, pieprz

Zupa:
Ziemniaki i korzeń pietruszki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, aż delikatnie zmiękną. Połowę poszatkowanej natki pietruszki dodać do podsmażonych ziemniaków. Do ziemniaków dodać bulion. Doprawić solą, chili, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki i pietruszka będą już zupełnie miękkie, zmiksować całość blenderem na krem. Pozostałą część pietruszki zmiksować w malakserze lub utrzeć w moździerzu, po czym dodać do zupy. Nada jej to pięknego zielonego koloru.
Łososiowe kuleczki:
Filet z łososia umyć, usunąć ości, oprószyć solą i pieprzem po czym zgrillować w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15 – 20 minut. Gdy ryba ostygnie przełożyć ją do malaksera. Dodać jajko, łososia wędzonego, przyprawy, miętę i bułkę tartą po czym zmiksować. Z masy formować małe kuleczki, które wrzucać na gotujący się bulion lub wodę. Gotować około 5-6 minut, wyłowić łyżką cedzakową i podawać z zupą. Smacznego!