Strudel z jabłkami i gruszkami podany z sosem waniliowym

Pyszny jesienny klasyk. Do zrobienia strudla przekonał mnie przepis znaleziony w XIX wiecznej książce kucharskiej Kucharz krakowski. Jego przygotowanie okazało się nie być tak skomplikowane jak mi się do tej pory wydawało, a nawet okazało się banalnie proste… Obowiązkowo musi być podawany w towarzystwie sosu waniliowego, bitej śmietany lub lodów waniliowych:)

Przepis:
ciasto:
350 g mąki
3 jajka
10 g miękkiego masła
letnia woda
nadzienie:
3 jabłka
3 gruszki
garść rodzynek
4 łyżki brązowego cukru
łyżka masła
4 łyżki bułki tartej

Do miski wsypać mąkę, dodać jajka i masło. Wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Powoli dolewać wodę. Ilość zużytej wody zależy od rodzaju mąki. Należy obserwować ciasto. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie luźne i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Uformować z niego kulę, posmarować olejem, aby nie kleiło się do rąk, odłożyć na posypaną mąką stolnicę i przykryć ciepłym rondlem. Zostawić tak przez pół godziny.
Po upływie tego czasu, ciasto wyłożyć na posypaną obficie mąką lnianą ściereczkę, rozwałkować środek, następnie złapać za brzegi i rozciągać ciasto od środka na zewnątrz. Rozciągać je dopóki będzie cienkie jak błonka. Grube brzegi ciasta, których nie udało się rozciągnąć, należy po prostu obciąć. Ciasto zostawić aby trochę przeschło (około 30-45 minut).
W międzyczasie obrać gruszki i jabłka, drobno je poszatkować. Całą powierzchnię ciasta posypać bułką tartą, na nią wyłożyć owoce (dość płasko), posypać cukrem, rodzynkami i kawałeczkami masła. Ciasto zwijać łapiąc za krótszy brzeg ściereczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 25 – 30 minut. Podawać z ciepłym sosem waniliowym.

Sos waniliowy:
200 ml mleka
3 żółtka
70 g cukru
laska wanilii

Mleko wlać do metalowej miski, dodać cukier, ziarna z jednego strąka wanilii i żółtka. Wszystko dokładnie rozbełtać. Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą , tak aby nie dotykała dnem wrzątku. Gotować w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, tak długo aż sos zgęstnieje.

  • Cudowny!
    lekki,delikatny,pyszny…