Tarty placek z czerwoną porzeczką

Tarty placek z czerwoną porzeczką – bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymagający użycia trudnych do zdobycia składników, w sam raz do zapakowania i zabrania ze sobą na plażę czy piknik w parku. Jedynym warunkiem, który musi zostać spełniony przy tym przepisie na placek, to użycie do niego kwaśnych owoców jak czerwona czy czarna porzeczka, agrest albo wiśnie. To ciasto, ze słodkimi owocami jak jagody czy maliny wychodzi po prostu mdłe.
Pamiętajcie aby składniki do jego pieczenia były wszystkie w temperaturze pokojowej. Jeśli mimo to ciasto w momencie połączenia cukru, jajek i masła będzie wyglądało na zważone nie przejmujcie się tym. Dodawana na końcu mąka powinna ładnie rozetrzeć i połączyć wszystkie składniki.
Przepis pochodzi z książki Jana Czernikowskiego Ciasta, ciastka, ciasteczka

DSC_0090-001Przepis:
200 g. mąki pszennej
150 g. cukru
200 g. masła
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki do obtoczenia owoców
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka umytych i obranych porzeczek

DSC_0263-001Masło utrzeć na białą pianę, dodawać do niego po jednym jajku i odrobinie cukru na przemian cały czas miksując lub ucierając. Pod koniec ucierania dodawać partiami wymieszane razem z proszkiem do pieczenia mąki. Miksować tak długo aż otrzymamy gładką, jednolitą masę. Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blaszkę, posypać je z wierzchu odrobiną mąki ziemniaczanej, wysypać na nie porzeczki tez wcześniej obsypane mąką ziemniaczaną. Całość można jeszcze obsypać dwoma łyżkami brązowego cukru. Wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Smacznego!

DSC_0085-001

Porzeczkowo mi 2014

Może zainteresuje cię także: :