Torcik jabłeczny à la Ćwierczakiewiczowa

Jest to wariacja na temat jabłek w kruchym cieście Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Autorka oryginału piecze każdą połówkę jabłka osobno, jak ciastka. Ja zrobiłam z tego mini torcik przykryty śmietanką cynamonową. Połówki jabłek zostały wydrążone, wypełnione konfiturą, otoczone kruchym maślanym ciastem i przykryte lekką śmietankowo-cynamonową pianką. Pycha! Jak do tej pory mój ulubiony „jabłecznik”:)

Przepis:
(tortownica o średnicy 22 cm)
ciasto:
200 g masła w temp. pokojowej
150g – 200 g mąki pszennej
2 żółtka
50 g cukru pudru
szczypta soli
białko do posmarowania ciasta
nadzienie:
2 łyżki brązowego cukru
3 duże winne jabłka
(ja użyłam szarej renety, pod wpływem temperatury rozpadła się i powstała smaczna jabłeczna masa)
3 duże łyżki konfitur owocowych
(można użyć powideł, konfitur truskawkowych, malinowych itp. ja użyłam jeżynowych)
garść bułki tartej
masa śmietankowa:
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
łyżka cynamonu
2-3 łyżki cukru pudru

Z masła, mąki, żółtek, cukru pudru i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Gdy składniki się połączą, wstawić je na pół godziny do lodówki.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i jak radzi sama L. Ćwierczakiewiczowa: sparzyć przez 5 minut w gorącej wodzie, aby wilgoci i zakalca w cieście nie tworzyły.
Ostudzić jabłka. Napełnić je konfiturami.
Nagrzać piekarnik do 180ºC.
Wyjąć ciasto z lodówki. podzielić na dwie części. Rozwałkować, ułożyć na blasze. Oprószyć ciasto bułką tartą i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na nim jabłka, konfiturą do dołu. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią szczelnie jabłka. Górną warstwę ponakłuwać widelcem, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać brązowym cukrem.
Wstawić do piekarnika na 40-45 minut.
Gdy ciasto ostygnie można na nie nałożyć krem:
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ubić schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cynamon. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, zahartować ją śmietanką i dolewać powoli do masy nie przerywając ubijania. Gdy masa delikatnie stężeje przełożyć ją na spód z jabłek. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężała. Smacznego!

  • Fantastyczny…prezentuje się znakomicie, smakuje pewnie jeszcze lepiej! :)

  • Wygląda bardzo ładnie :)

  • Pychota! Na sam widok ślinka cieknie.