Tort cytrynowy z malinami

Klasyczny przepis na wyjątkowe ciasto. Idealne połączenia malin i orzeźwiającej cytryny sprawia, że jest to idealny deser na lato.
Przepis na ciasto pochodzi z książki Ilustrowany Kucharz Krakowski dla oszczędnych gospodyń Marii Gruszeckiej. Autorka podaje przepis na Tort wiedeński. Skorzystałam z podanych przez nią proporcji, dodając od siebie duuużo skórki cytrynowej:)(na zdjęciach prezentuję tort zrobiony z podwójnej porcji podanych poniżej składników. Zależało mi aby był wysoki) Żeby ciasto ładnie wyrosło, bardzo ważne jest dokładne połączenie składników.

Ciasto:
200 g miękkiego masła
5 jajek
200 g mąki
200 g (dałam 150 g) drobnego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
Przełożenie:
500 g malin
2 łyżki cukru
Krem mascarpone:
150 ml śmietanki kremówki
150 g mascarpone
2-3 łyżeczki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem na białą, gładką, puszystą masę. Wbijać pojedynczo jajka. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszać aż do połączenia składników. Na końcu dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Wymieszać dokładnie. Przelać do formy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piec przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Można podzielić ciasto na kilka części i każdą z nich piec osobno około 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Maliny umyć, przesypać do rondelka. Odłożyć kilka do dekoracji. Posypać maliny w rondelku cukrem i podgotować aby zgęstniały. Ostudzić.
Wystudzone ciasto przekroić na kilka cienkich blatów.
Położyć pierwszy blat na tortownicy, posmarować masą malinową, przykryć kolejnym blatem (jeżeli masa ma dużo soku, ciasto powinno wchłonąć jego nadmiar), posmarować malinami itd.
Kremówkę ubić na gęstą pianę. Na końcu dodać cukier puder i szybko połączyć z mascarpone na gładką masę. Schłodzić. Tak powstałym kremem posmarować górę i boki tortu. Ozdobić malinami. Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego!

  • Ola

    cytryna dodaje w tym przepisie lekkiego „orzeźwienia”, super :) (mój komentarz jest kolejny ;D)

  • Dziękuję:) to pierwsze komentarze jakie kiedykolwiek dostałam. Co za emocje!:):)

  • Pychota…

  • uwielbiam takie świeże smaczki :) do tego przeuroczo wyszedł!