Wytrawne knedle z kurkami

Klasyczne knedle nieco inaczej. Tym razem z kurkami, pancettą, i świeżą pietruszką. Polane masłem szałwiowym. Pychota! Naprawdę polecam!

DSC_0193-001Przepis:
700 g. ziemniaków
350 g. mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
300 g. kurek
50 g. pancetty lub boczku
garść poszatkowanej natki pietruszki
1/2 szklanki śmietanki 12%
1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
masło szałwiowe:
ok. 25 listków świeżej szałwi
3 łyżki sklarowanego masła
sól

DSC_0116-001Kurki umyć i dokładnie oczyścić. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Pancettę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulką na rozgrzanej patelni (można użyć do tego oleju). Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Podsmażyć razem aż kurki puszczą sok. Nieco go zredukować, dolać śmietankę, sól, pieprz do smaku na samym końcu pietruszkę. Dusić razem aż kurki będą miękkie. Następnie zdjąć z rondla pokrywkę i zredukować sos. Powinien mieć kremową konsystencję, inaczej nie zawiniemy farszu w knedle.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, tak aby nie zostały w nich żadne grudki. Połączyć je z mąką, jajkami i solą i zagnieść gładkie ciasto. Na stolnicy rozsypać nieco mąki pszennej.  Z ciasta formować wałeczki, które należy kroić na mniejsze kawałki a następnie formować z nich placuszki. Na każdym placuszku kłaść farsz kurkowy, który oblepić szczelnie ciastem formując zgrabną kulkę.
Masło szałwiowe: masło rozpuścić w rondelku, smażyć na nim przez ok. 4 minuty listki szałwii do momentu aż będą chrupiące jak chipsy. Doprawić solą.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucać knedle na wrzątek, mieszać delikatnie aby nie przywarły do dna garnka. Gdy wypłyną gotować je około 3 minut. Podawać polane masłem szałwiowym. Smacznego!

DSC_0198-001